2019 – Bibliotheca

In English

Kivik Art Centre presenterade stolt 2019 års konstnär – Ulla Viotti! Ulla Viotti är en av Sveriges mest erkända tegelskulptörer. Hon har ägnat hela sitt konstnärskap åt teglet och väckt uppmärksamhet världen över. På www.viotti.se hittar du mycket mer att fördjupa dig i och vidarelänkar!

Under våren 2018 bjöd Kivik Art Centre in Ulla Viotti att uppföra ett verk 2019. Samma vecka som Ulla tackade ja och visade sin första idéskiss, tilldelades hon Simrishamns kommuns kulturpris! Som vanligt ligger Kivik Art Centre rätt i tiden.

Söndagen den 23 juni 2019 invigde Kivik Art Centre  Ullas verk ”Bibliotheca – arkeologiskt bibliotek” – en cirkelformad konstruktion, 6 m i diameter och 2,40 m hög. Verket är byggt i hårdbränt tegel som då får en svart färg. I muren finns en smal öppning genom vilken man kommer in i ”biblioteket”. Där inne reser sig bokhyllor i tegel, fyllda med drygt 2 000 böcker. I bokryggarnas tegel finns namnen på skånska författare inbränt. Associationen går till ett arkeologiskt fynd, en utgrävning från länge sedan glömda tider, som nu sett dagens ljus igen – det hemliga biblioteket.

– Konstruktioner av liknande karaktär, cirkelformade tegelverk med arkaisk karaktär, har blivit något av mitt signum, säger Ulla Viotti. Alla har det gemensamt att de har ett hemlighetsfullt drag, något som ger en poetisk dimension till verket. Jag tycker också att det är roligt att få göra det första verket i tegel på Kivik Art Centre, fortsätter hon. Det kan ge en ny, mer organisk dimension till platsen.

Liksom tidigare år kommer finansieringen av det nya verket att bygga på en kombination av sponsring, stöd från stiftelser och fonder och på entusiasmen hos en framtida publik. Även om Bibliotheca nu står klart är ännu inte hela verket finansierat – så bidra gärna med att “köpa” en sten eller bok!

Ladda ner 2019 års folder om Viotti och Bibliotheca.
Download the brochure about Bibliotheca, also in English. (PDF, 50×70 cm, 8 mb).

Än har vi en bit kvar till insamlingsmålet! Just nu c.a 75%.

Port av Jungnelius

Under 2019 kunde besökarna promenera genom vår nya ingång vid parkeringen där det temporära konstverket Port för Kivik Art Centre av Åsa Jungnelius var uppsatt.

Crowdfunding

Ni kan fortfarande vara med och bidra till Ulla Viottis verk ”Bibliotheca”.

Välj bland dessa paket

Tegelsten: 100 kr/st Tegelbok: 500 kr/st

Verkets totala kostnad blev ca 2,1 mkr.

Lista på donatorernaDet är fritt att köpa hur många böcker eller stenar man vill, och det går bra att kombinera stenarna och böckerna till en passande summa.

Alla som köper stenar eller böcker får sitt namn inskrivet på en särskild lista på vår hemsida, och sen invigningen står en skylt med alla 2019 års donatorers namn intill verket.

Tack!

Så här betalar du

123 073 8476 5954-8289

Glöm inte att skriva Ulla Viotti på inbetalningen! Och ange donatorns namn och kontaktuppgifter, tack.
(På tal om kontaktuppgifter: du prenumererar väl på nyhetsbrevet!?)

Petersen Tegl A/S har ett långvarigt samarbete med Ulla Viotti och är huvudsponsor av ‘Bibliotheca’.

Övriga sponsorer

Förutom våra fasta sponsorer som ni ser i sidfoten och Petersen Tegl så sponsrades Bibliotheca även av:

Konstnärsnämnden

Permalänk till denna artikel: https://www.kivikart.se/viotti-bibliotheca/