Om Kivik Art Centre

Den 14 juli 2006 bildades Stiftelsen Kivik Art Centre med målet att etablera ett konst- och kulturcentrum på Österlen. Bildandet var resultatet av en lång tids arbete av personer boende på Österlen. Under lång tid letade arbetsgruppen efter den optimala platsen för en etablering och till sist hittade man Bergdala Gård – en av de vackraste platserna på Österlen.

Ambitionen var att skapa en plats som inte liknade någonting som redan finns. Institutionen skulle starta i liten skala och sedan växa successivt under en längre tid – en plats alltid i förändring, en plats som aldrig blir ”färdig”. Tanken att platsen också kunde driva en residensverksamhet, att konstnärer och arkitekter skulle kunna arbeta på plats, fanns med från början. Att också omfatta en utställningshall var en dröm.

En intresseförening med medlemmar över hela landet etablerades och en positiv och konstruktiv dialog fördes med berörda myndigheter och markägare. Initial finansiering kom bl.a. från Sparbanken Syd och Region Skåne.

Sune Nordgren blev Kivik Art Centres förste konstnärlige ledare.

Mellan 2007 och 2017 byggde han fundamentet för Kivik Art Centres verksamhet: att arbeta i gränssnittet mellan skulptur, arkitektur och natur. Genom sitt stora internationella kontaktnät lockade han världsstjärnor som Antony Gormely, David Chipperfield och Snøhetta till Kivik.

Startskottet för hela Kivik Art Centre, som fick namnet KIVIK START, gick sommaren 2007. Arkitekterna Snøhetta, ett team av högsta internationella klass, uppförde paviljonger i den vackra omgivningen kring Lilla Stenshuvud. Snøhetta deltog på det pressmöte stiftelsen arrangerade den 5 september 2006 för TV, radio och tidningar från hela landet. Det publika gensvaret blev överraskande stort, liksom det mediala, både regionalt, nationellt och internationellt.

Sedan dess har Kivik Art Centre utökats med många verk. Grunden ligger dock fast. Kivik Art Centre verkar i gränssnittet mellan tredimensionell konst, arkitektur och den omgivande miljön. Alla delar är lika viktiga, alla verk är fast förankrade i den konceptuella plattformen. Och Kivik Art Centre blir aldrig ”färdigt”.

Kivik Art Centre har vuxit ur sitt nuvarande och fantastiska läge på Bergdala och kommer att, med början 2024, anlägga en ny skulpturpark på den närbelägna Svabesholms Kungsgård i Svinaberga.

Rulla till toppen