Lyckans Portar

Inför säsongen 2020 kan Stiftelsen Kivik Art Centre med glädje presentera årets permanenta skulptur, Lyckans Portar (Portes du Bonheur) av den franske konstnären Hubert Garnier (f. 1936).  Dessutom kommer vi skapa en helt ny entré till området och Viewfinder 1, Snøhettas ikoniska verk från 2007, kommer äntligen få en ny, vacker placering.

Garnier är skulptör och utbildad i Marseille, han bor och arbetar i södra Frankrike i byn Châteauvert.
För Kivik Art Centre har Garnier skapat en stram struktur i stål som är över 4 meter hög och med en rektangulär stående form. Titeln Lyckans Portar anspelar på de imaginära dörrar som går in i varandra vilket kommer att fungera som ett välkomnande för besökarna till skulpturparken.

Konstverket kommer nämligen att markera den nya entrén till Kivik Art Centre som nu kommer att ligga i längdriktningen från parkeringen. Den gula nyansen som har blivit Garniers märke fungerar som en signal för alla som närmar sig Kivik Art Centre.

Garnier arbetar i en modernistisk tradition sprungen ur abstrakt expressionism där han till en början var inspirerad av skulptörerna Anthony Caro och Mark di Suvero, med asymmetriska abstrakta stålkonstruktioner som står direkt på mark, ofta stålmaterial från byggindustrin målade i starka primärfärger.

Garnier har successivt förfinat sin stil och reducerat formerna till en renare minimalistisk form som har en koppling till arkitektur. Han skapar spänning och rymd i sina strukturer som i Lyckans Portar där stålramarna skapar nya volymer av tomrummet. Den rena formen förhåller sig på ett kontrastrikt vis till den omkringliggande vackra naturen. När du går igenom skulpturen träder du in i konstens inspirerande värld på Kivik Art Centre!

Garnier har ställt ut kontinuerligt i hela Europa, mellanöstern och Australien. Han finns representerad i en mångfald av samlingar och har flera offentliga monumentalskulpturer placerade i Provenceregionen. Han har även skapat Châteauvert Centre d’Art en skulpturpark med utställningshall för internationell samtidskonst.

Kivik Art Center öppnar 21 juni, 2020.

Ruta av Maria Finn & Jacob Kamp

Ett nytt verk i landskapet kommer att bli Ruta av Maria Finn & Jacob Kamp.
Ett rutmönster utförs på åkern i ett system som slutar oregelbundet, men där det går en stig som man kan följa längs slutkanten. Varje ruta är 4 m och gången 2 m. Rutmönstret utförs på åkern framför utsiktstornet så att man kan se ner på det uppifrån.

Ny entré

Dessutom kommer vi skapa en helt ny entré till området och Viewfinder 1, Snøhettas ikoniska verk från 2007, kommer äntligen få en ny, vacker placering.

I sommar inviger Kivik Art Center sin nya entré. Daniel Berg från arkitektkontoret Krook & Tjäder är upphovsman till denna eleganta byggnad som, liksom övriga verk i parken, befinner sig i gränssnittet mellan skulptur, arkitektur och natur.

Avsikten är att entrén ska rymma biljettförsäljning och information, men också vara en tydlig ingång till parken. Stommen är en fraktcontainer, fasaden är cortensstål. Material och utformning har valts för att smälta in i naturen med dämpade, jordiga färg och matta ytor. Cortenstål är det ett hållbart material som åldras vackert och inte kräver något underhåll.

Kivik Art Centre har inlett ett samarbete med arkitektkontoret Krook & Tjäder, ett av Sveriges största och mest välrenommerade arkitektkontor.

Permalänk till denna artikel: https://www.kivikart.se/lyckans-portar/