2018 – Sol LeWitt

 

Den amerikanske konstnären Sol LeWitt (1928-2007) räknas som en av de viktigaste i vår samtidskonst. Man kan se hans verk på de stora museerna, som MoMA, Tate Modern och Louisiana. Hans vackra, minimalistiska skulpturer finns idag i världens finaste skulpturparker, som Yorkshire Sculpture Park, Hirshhorn Scupture Garden i Washington, Zentrum Paul Klee i Bern och Walker Art Center i Minneapolis. Men det har inte tidigare funnits något utomhusverk av honom i Skandinavien, förrän nu, på Kivik Art Centre.

Sol LeWitts  NineTowers (for Jene) är en 5 meter hög skulptur som består av nästan 4 000 vita specialtillverkade cementblock (cinder blocks) ca. 20x20x40 cm. Verket är mycket representativt för hans konst, en skulptur, men skapad av arkitektoniska medel och material. En pelarrad och ett tempel, som utmanar besökaren såväl visuellt som fysiskt, och som aktiverar den vackra omgivningen med skön kontrast och matematisk skärpa.

Tillägget ”for Jene” i verkets titel kommer sig av att verket föddes i utbytet mellan Sol LeWitt och Jene Highstein (1942-2013), ett utbyte som representerar vänskapen mellan de två konstnärerna och den respekt de hade för varandras konstnärskap.

För tolfte året i rad öppnar Kivik Art Centre för upplevelser av konst och natur i skön förening – i år dessutom med ett helt nytt och unikt konstverk, det allra första utomhusverket i Skandinavien av den amerikanske pionjären för minimalismen Sol LeWitt.

Än en gång tar Kivik Art Centre det första steget, så som vi var först i Sverige med arkitektur av de norska stjärnarkitekterna Snøhetta (2007) och med den nu så aktuelle museiarkitekten David Chipperfield (2008). Att förena konst och arkitektur och låta detta möte äga rum i ett vackert landskap är ett signum för Kivik Art Centre. Här skiljer vi oss från alla andra skulpturparker och här kan vi nu, efter flera års hämmande rättsprocesser, fortsätta utveckla vår idé och vårt program.

Crowd Funding

Årets konstverk har tillkommit tack vare generösa sponsorer och en lyckad s.k. crowd funding med över 600 bidragsgivare.
Se hela listan med donatorer till Nine Towers >>

Antal donatorer: 661
Antal sålda stenar: 3 959
Mål: 4 000 stenar
Senast uppdaterad: 1/2 2019

 

Permalänk till denna artikel: https://www.kivikart.se/2018-sol-lewitt/