2013 – Gert Wingårdh

Gert Wingårdhs Himlatrappa

‘Himlatrappan’ av Gert Wingårdh.

Mer än 17 000 personer besökte Kivik Art under sommaren för att bl a se Himlatrappan. Vår internationellt mest uppmärksammade arkitekt Gert Wingårdh har för Kivik Art Centre ritat en Himlatrappa i stål, som sträcker sig arton meter rakt upp i luften vid toppen av Lilla Stenshuvud.

Wingårdh träffar med sitt verk rakt i kärnpunkten av konstcentrumets verksamhet och ambition. En arkitektonisk skulptur som rör sig över gränserna mellan konst och arkitektur.

Trappan är en stark och symbolisk signal om att projektet fått en nystart och den sätter fantasin i rörelse om att uppleva utsikten mot horisonten, men också att röra sig vertikelt i det vackra landskapet. Att sträva efter nya, djärva och överraskande synpunkter. I kombination med sin tänkvärda funktion är det också en radikal och mycket vacker skulptur.

7 – Kivik Art Centre 2007-2013
Fotografier av Gerry Johansson

Boken heter 7 och skildrar de sju första somrarna för projektet i Kivik där arkitekter och konstnärer bjudits in att skapa arkitektoniska skulpturer i det vackra landskapet. Gerry Johansson, en av våra främsta fotografer har följt arbetet sedan starten och boken domineras av hans bilder.

Snøhetta, Tom Sandberg, David Chipperfield, Antony Gormley, Matti Suuronen, Julian Opie, Petra Gipp, Runa Islam, Kim Hedås… i år fortsätter Kivik Art Centre med Himlatrappan, en ny skulptur av vår internationellt mest uppmärksammade arkitekt Gert Wingårdh, plus en utställning i Konststallet, där Gerry Johansson valt sina bästa bilder från de första sju åren. Vernissage den 16 juni kl 14.

Boken är bunden i mjukpärm med fältmässigt vaxduksomslag och innehåller förutom ett sextiotal bilder även texter av Gert Aspelin, Leif Malmströmer och Sune Nordgren. Den kommer att finnas till försäljning under utställningstiden i Venturo-huset, som är Kivik Art Centres café och mötesplats.

Recensionsexemplar och pressbilder kan beställas från förlaget, ellen@kalejdoskopförlag.se.

Ca-pris 260 kronor.

Permalänk till denna artikel: https://www.kivikart.se/kivik-art-13/